English Nederlands
Thuis Hobby Werk spam Code WWW
spbox icon Geo caching hacker ASCII

The Prisoner's Dilemma

 
Uitgelegd voor mensen die zich aan de wet houden.

Voor de zekerheid leg het probleem in de volgende twee paragraven uit. Als je bekend bent met het dilemma werkt, kun je die overslaan en meteen lezen waarom dit ook voor niet crimimelen een interessant probleem is.

Het dilemma van de gevangenen wordt meestal als volgt omschreven: Twee misdadigers worden gearresteerd, en afzonderlijk van elkaar verhoord. Ze kunnen hun mond houden of de andere verlinken. Als een verdachte verlinkt wordt krijgt hij tien jaar gevangenisstraf. De verdachte die de ander verlinkt heeft wordt als beloning voor zijn diensten vrijgelaten. Verlinken ze elkaar, dan gaan ze beide voor acht jaar de gevangenis in. Als ze beiden blijven zwijgen, kunnen ze slechts voor een klein vergrijp veroordeeld worden, en komen ze er alle twee met een straf van een jaar vanaf.

Voor de gevangen zou het beste zijn, als ze alle twee zouden zwijgen. Dan komen ze er met in totaal vier jaar straf vanaf Het dilemma blijkt als er naar de keuze van een gevange wordt gekeken. Als de andere gevange blijft zwijgen, kan de eerste gevange zijn straf ontlopen, door de andere gevange te verlinken. En als de andere gevange de eerste wel heeft verlinkt, verlaagt de eerste zijn straf door de andere te verlinken. Ongeacht de keuze van de andere gevangene is het dus voordelig om die andere te verlinken. Dat geldt voor beide gevangen, ze zullen dus alle twee elkaar verlinken, en daarmee een straf van acht jaar krijgen. Veel meer dan dat ze gehad zouden hebben als ze beiden zouden zwijgen.

Nu kun je zeggen: "Ik ben geen crimineel, dus dit probleem is voor mij niet van belang." Maar dit probleem kent vele varianten. Stel voor je bent programmeur. Dan heb je ook een keuze. Je kunt voor jouw software eerst een ontwerp maken, de code netjes onderverdelen in herbruikbare functies, objecten en andere modules. Jouw code goed documenteren en van duidelijke variabele namen en commentaar voorzien Een andere mogelijkheid is dat je direct begint te hacken geen gebruik van functies of objecten, maar voor ongeveer gelijksoortige functionaliteit een stukje code copieert en met kleine aanpassingen verderop weer plakt. De code die je op de laatste manier maakt is niet meer te herbruiken, maar je zult wel veel sneller klaar zijn, je hoeft niet eerst een goede structuur te bedenken en ook aan documenteren ben je geen tijd kwijt.

Nu heb je een collega. Jullie kunnen beide kiezen: Netjes programmeren of snel iets in elkaar hacken. Als jullie alle twee netjes programmeren kunnen julie van elkaars code gebruikmaken en op die manier jullie programmatuur snel ontwikkelen. Maar als je je keuze afmeet aan het resultaat voor jezelf, kom je tot de volgende conclusie. Als je collega hackt en jij programmeert netjes, kun jij zijn code niet herbruiken. Hij kan wel gebruikmaken van jouw code. Zijn productiviteit zal hoger dan die van jou liggen. Hij krijgt promotie, jij ontslag. Ga je in zo'n situatie ook hacken, dan is jullie beide productie gelijk. Je wordt niet direct ontslagen, maar jullie productiviteit is lager dan die van de concurentie. Jullie bedrijf gaat failiet en jullie zitten beide zonder werk. Als je collega netjes programmeert en jij dat ook doet, houd je gewoon je baan. Maar ga jij hacken, dan krijg jij de promotie, als productiefste programmeur.

Ook hier ben je, net als bij de gevangen, individueel beter af als je een keuze maakt, die voor het grote geheel slecht is. Andere voorbeelden zijn: Het betalen van belasting. Het bedrag dat een individu betaald valt in het niets bij de totale belasting inkomsten. Dat wordt niet gemist, totdat iedereen dat zou doen. Ook bij een oorlog kun je ervoor kiezen niet mee te vechten. Ook hier is je individuele bijdrage minimaal, totdat iedereen stopt.

Er zijn veel situaties waarbij je een keuze gemaakt kan worden tussen egoïstisch en sociaal gedrag In die situaties speelt het dilemma van de gevangenen. De rationele (egoïstische) keuze lijkt voor ieder individu de beste, terwijl de andere (sociale) keuze voor voor iedereen het beste is.

Hoe krijg je individuen zo ver, dat ze kun eigen voordeel laten varen, ten behoeve van het nut van het algemeen. Een oplossing is dwang. Als je geen belasting betaalt, krijg je de belastingdienst op je dak. Een andere is een beroep doen op het geweten van de individuen. Het leger gebruikt beide methodes: het geweten door hun nadruk op kameraadschap en de militaire politie als dwang.

Dwang of een beroep op het geweten is niet altijd mogelijk. Wiskundigen hebben voor een reeks van dit soort situaties de optimale strategie bedacht. Ze noemen die "Dit-voor-dat". En hij gaat alsvolgt: Begin sociaal en herhaal het gedrag van de andere partij onmiddelijk. Let op de het subtiele verschil tussen "Dit-voor-dat" en "Oog om oog, tand om tand" Bij Dit-voor-dat moet je sociaal beginnen. Een ander belangrijk punt is dat je positief gedrag meteen moet belonen. Niet nog een keer natrappen, maar bij het eerste teken van goede wil, ook zelf weer positief zijn.

Dit-voor-dat is een goede basis om je leven te leiden:

  1. Begin positief
  2. Laat je niet op je kop zitten
  3. Kijk niet om in wrok


Share and Enjoy: del.icio.us Reddit digg Furl Spurl NewsVine Smarking Ma.gnolia Wists Simpy TailRank co.mments YahooMyWeb blinkbits BlinkList blogmarks connotea De.lirio.us Fark feedmelinks LinkaGoGo Netvouz RawSugar scuttle Shadows

spbox icon Geo caching hacker ASCII
Thuis Hobby Werk spam Code WWW

Toni Cornelissen
1 januari 1970
toni@dse.nl
Lid van de Technetium groep
Daily horoscope StatCounter NetStat W3C Validator