English Nederlands
Thuis Hobby Werk spam Code WWW
spbox icon Geo caching hacker ASCII

Het McKinsey-diagram

 
Hoe schotel ik mensen een plat extremistisch en eenvoudig te manupuleren wereldbeeld voor.

1
NW
2
NE
3
SW
4
SE

In managementliteratuur wordt komt bovenstaand figuur regelmatig voor. Dit soort schema's staat onder techneuten bekend als een McKinsey diagram. Naar het gelijknamige adviesbedrijf. Een McKinsey diagram is bedoeld voor managers.

Managers zijn niet zo slim, die intellectuele beperking lossen ze op door alles in twee groepen te verdelen. Kopen of verkopen, solidariteit of efficientie (wie zegt dat solidariteit niet efficient kan zijn?), wie niet voor me is is tegen mij. Het Zwart-Wit denken dat, zoals ik in een vorig artikel heb aangegeven, tot extremisme leidt.

McKinsey doet dan iets heel slims: Ze gebruiken twee sets van extremen. Geen drie of meer, dat is te ingewikkeld voor managers, twee. Op deze manier krijg je vier kwadranten. Of zoals techneuten zeggen een tweedimensionaal = plat wereldbeeld. Hierbij staat het tweede (Noord-Oost) kwadrant voor het te bereiken ideaal, het derde (ZW) kwadrant voor de grote doem.

Managers weten instinctief, dat het tweede kwadrant goed is. bij hun verkoopgrafieken, waarbij verkoop tegen de tijd wordt uitgezet, is het doel ook de mars naar het noordoosten. Als de mode veranderd hoeft McKinsey alleen de positie van de extremen te veranderen (Decentralisatie links, centralisatie rechts of omgekeerd) en ze kunnen weer mee met de volgende hype.

Conclusie: Als je een McKinsey-diagram ziet, besef dan dat je een plat extremistisch en eenvoudig te manupuleren wereldbeeld voorgeschoteld krijgt.


Share and Enjoy: del.icio.us Reddit digg Furl Spurl NewsVine Smarking Ma.gnolia Wists Simpy TailRank co.mments YahooMyWeb blinkbits BlinkList blogmarks connotea De.lirio.us Fark feedmelinks LinkaGoGo Netvouz RawSugar scuttle Shadows

spbox icon Geo caching hacker ASCII
Thuis Hobby Werk spam Code WWW

Toni Cornelissen
1 januari 1970
toni@dse.nl
Lid van de Technetium groep
Daily horoscope StatCounter NetStat W3C Validator