English Nederlands
Thuis Hobby Werk spam Code WWW
spbox icon Geo caching hacker ASCII

Weg met extremen

 
Of waarom dit een slechte titel is.

Zwart-Wit

Bovenstaande afbeelding is eenvoudig. Er is aleen een keuze tussen zwart of wit. Door die eenvoud, is het verleidelijk om alle beslissingen zo te vereenvoudigen: Wit - Zwart, Kopen - Verkopen, Groeien - Krimpen, Goed - Slecht. Door alles op die manier in twee groepen te verdelen, ontstaan ook twee groepen met dezelfde betekenis: Wit = Kopen = Groeien = Goed en Zwart = Verkopen = Krimpen = Slecht.

De wereld is niet Zwart-Wit. Er zijn oneindig veel grijstinten tussen zwart en wit. Sterker nog, wat in het eerste plaatje wit genoemd wordt, is door de beperkingen van dit medium eigenlijk licht grijs. Witte fundementalisten zullen dat dus geen wit noemen. Die erkennen alleen het wit van de laatste generatie wasmiddelen, die nog witter dan wit wassen. De meer rekkelijken zullen het waarschijnlijk wel wit vinden. Maar ze zullen blijven ruzien over waar de grens ligt. Voor de fundementalistische zwarten geldt hetzelfde.

Gradient

Net zoals tussen zwart en wit, zitten er ook oneindig veel gradaties tussen alle andere zaken. Het is niet mogelijk om alles te kopen, op een gegeven moment is het geld op. Het omgekeerde, alles verkopen, is ook niet mogelijk. Er zijn zaken die je moet hebben en dus niet kunt verkopen. Goede handel is de balans tussen wat je verkoopt en wat je koopt. Hetzelfde geldt voor groei, zaad moet groeien, maar als die groei niet stopt, noemen we dat kanker. We kunnen stellen dat dat voor alles geldt.

Regenboog

Behalve grijstinten zijn er ook nog oneindig veel kleuren. In het plaatje hieronder worden alle kleuren van de regenboog getoond. Interessante is dat het rood zowel aan de linker- als aan de rechterkant van het spectrum te vinden is. Dit gebeurt op meer plaatsen. Extreem oost is gelijk aan extreem west (180 graden oosterlengte is dezelfde plaats als 180 graden westerlengte) en in Terrorist Strategy 101 legt Doug Muder uit waarom George Walker Bush en Osama Bin Laden bondgenoten zijn.

Twee dimensies

Aan de anderkant van het extremistische spectrum vindt je mensen die hun standpunten totaal niet uitdragen. Ook bij deze mensen valt geen onderscheid te maken. Aan het regenboog plaatje kan op de vertikale as, de mate van extremisme worden toegevoegd. Dan ontstaat het laatste plaatje in dit artikel. Aan de boven en onderkant, de extreme kanten van het extemisme, is het saai. In het gematigde gebied, in het midden, vinden we de mooiste kleuren.

De titel van dit stuk is dus te extreem. Sorry. Leve de gematigden!


Share and Enjoy: del.icio.us Reddit digg Furl Spurl NewsVine Smarking Ma.gnolia Wists Simpy TailRank co.mments YahooMyWeb blinkbits BlinkList blogmarks connotea De.lirio.us Fark feedmelinks LinkaGoGo Netvouz RawSugar scuttle Shadows

spbox icon Geo caching hacker ASCII
Thuis Hobby Werk spam Code WWW

Toni Cornelissen
1 januari 1970
toni@dse.nl
Lid van de Technetium groep
Daily horoscope StatCounter NetStat W3C Validator