Thuis Hobby Werk spam Code WWW
HPV bloem Go Geo caching Choir NS
lfhome Tochten Quest 233 regen

Regent het 6% van de tijd in Nederland?

 

Regenkans per tijdvak
In bovenstaande grafiek staat op de horizontale as de lengte van het tijdvak in minuten en op de vertikale as de kans op regen in dit tijdvak in procenten. Er zijn drie lijnen: in groen: enige regen (< 0,1 mm), in blauw: regen van betekenis (> 0,1 mm) en in rood: echt nat: (> 0,3 mm).
Hierbij een plaatje. De 6% waarvan melding gemaakt wordt betreft de waarneming, weergegeven in deze grafiek, dat in Nederland in 6% van de uurvakken meer dan 0.3 mm regen valt. Terecht wordt opmerkt is 'De kans dat je nat wordt ... afhankelijk van wat je regen noemt en hoe lang je fietst.' Hoe langer je fietst hoe groter de kans, hoe kleiner de hoeveelheid die je regen noemt hoe groter opnieuw de kans. De grafiek geeft dit weer.

De grafiek is gebaseerd op het werk van C. Levert uit 1968 'Detailanalyse van pluviogrammen A. Frequentieverdelingen van de hoeveelheden neerslag in tijdvakken van 5 tot 660 minuten. De Bilt 1928, 1933, 1951-1960.' Monnikenwerk, daar is tegenwoordig geen geld meer voor. Uitgangspunten voor de grafiek zijn dat het neerslagklimaat van nu niet afwijkt van dat van de gerapporteerde periode, dat de keuze om te gaan fietsen onafhankelijk is van het weer of de weersverwachting voor de tocht en natuurlijk dat je alleen nat wordt door regen die van boven komt. Wat dat laatste betreft is mijn ervaring dat ik natter wordt van het spatwater dan van de regen. In dat geval is het relevanter te weten hoe vaak en hoe lang de straten nat zijn.

Deze grafiek is ooit afgeleid om te bepalen of het zinnig was een regenpak aan te schaffen. Dat is gebeurd door Ben Wichers Schreur in zijn eigen tijd, op basis van publiek beschikbare informatie. Daarbij was de reistijd ongeveer 45 minuten enkele reis. De kans dat op (echt) nat worden is dan 5%. Uitgaande van de onafhankelijkheid van de heen en terugreis (in statistische zin, daar is overigens veel over op- en aan te merken) is de kans op droog blijven op een dag (1-0.05)*(1-0.05)*100%=90.25%, oftewel de kans op nat worden 9.75%. Bij een 5-daagse werkweek is dat eens in de twee weken. Dat werd te weinig gevonden om een regenpak aan te schaffen, temeer omdat de opsteller toegang heeft tot de gegevens van de KNMI-buienradar en de meest actuele verwachtingen en die gebruikt om te bepalen of hij een uur eerder of later gaat. Daarnaast was natuurlijk de aanschaf van een Quest een veel weerbestendiger keuze.


Regent het nu? Het actuele weer in Nederland en België.


Share and Enjoy: del.icio.us Reddit digg Furl Spurl NewsVine Smarking Ma.gnolia Wists Simpy TailRank co.mments YahooMyWeb blinkbits BlinkList blogmarks connotea De.lirio.us Fark feedmelinks LinkaGoGo Netvouz RawSugar scuttle Shadows

lfhome Tochten Quest 233 regen
HPV bloem Go Geo caching Choir NS
Thuis Hobby Werk spam Code WWW

Toni Cornelissen
1 januari 1970
toni@dse.nl
Lid van de Technetium groep
Daily horoscope StatCounter NetStat W3C Validator